Golf i Sverige

Golfsporten växer som aldrig förr, intresset för golf bland folk i allmänhet ökar hela tiden och möjligheterna att utöva denna ädla sport, även i det arktiska köldhål vi kallar Sverige, blir bara fler och fler. Skulle vinterkylan sätta käppar i hjulet för dig och därmed förhindra dig ett livgivande besök på golfgreenen behöver du ingalunda hänga läpp för det och ilsket slänga golfbagen i ån. Numera satsar många golfklubbar på att bygga inomhushallar där man kan stå och träna på sin golfsving i lugn och ro, även om det skulle råda full snöstorm eller regna småspik där ute. Det är ett perfekt sätt att vara i god form när Kung Bore sent omsider tvingats släppa sitt tyranniska grepp om oss stackars svenskar och golfsäsongen äntligen gått av stapeln.

Gröna kortet. För att få spela golf på svenska golfbanor måste man ha ett s.k. grönt kort. Det gröna kortet ger tillgång att spela på golfbanorna i sverige och det gör också att du får ett handicapkort som vanligen behövs för att spela på golfbanor utomlands. För att få ett grönt kort måste man genomgå en kurs som innehåller både teori och praktik. Kusen avslutas med ett prov. Kostnaden för att ta ett grönt kort skiljer sig från klubb till klubb men man får räkna med en kostnad på några tusen kronor. Då ingår bara undervisningen och sedan tillkommer kostnaden för utrustning och klubbor samt ett eventuellt medlemskap i en golfklubb.

Driving range är ett övningsområde på en golfklubb, som ofta ligger i anslutning med träningsområdet där det är möjligt att slå bollar från mattor i syfte att träna på sin golfsving. På vissa driving rangar finns även precisionsmål utställda på tex. 50, 100 och 150 meter. Träningsbollar för detta syfte går att köpa i närheten, dessa är märkta med röda eller svarta streck så de inte ska förväxlas med vanliga golf-bollar.

Svenska Golfbanor

Golfklubben har som huvuduppgift att verka för att tillvara ta medlemmarnas intressen genom att skapa spel- och träningsmöjligheter över hela Sverige samt att utveckla golfsporten till en riktig folksport under devisen – golf åt alla. Stor vikt läggs på utbildning för att nå en hög nivå i regelkunskap och golfetikett. Aktiviteter genomförs till rimliga kostnader så att de blir tillgängliga för alla som önskar delta. Klubben verkar aktivt för att bygga nya golfbanor och träningsanläggningar. För att öka trivsel och samhörighet inom golfklubben anordnas ibland lokala tävlingar och en mängd sociala aktiviteter.

Hills GC är resultatet av några golfares mångåriga dröm om att skapa en världsklassanläggning i Göteborgsregionen. Målsättningen har varit att erbjuda en golfbana som ska stimulera och inspirera golfare att utifrån sin egen nivå nå nya dimensioner i sitt spel. I samarbete med Arthur Hills, Ohio, USA – en av världens mest välrenommerade banarkitekter – har Hills GC skapat en bana som måste upplevas. Känslan av att ta ut sin spelstrategi från upphöjda tees, placera utslaget i rätt läge för inspel och avsluta med närspel på intressanta och utmanande greenområden är golf i sitt esse.Njutningen i att behärska sitt spel på en krävande bana är svår att överträffa. Vi hoppas att du ska uppleva den ofta på Hills GC.

Mölndals Golfklubb. Golfbanan för nybörjare och proffs.Banan är designad av Ronald Fream, USA, och blev spelklar 1988. 1994 utsågs banan till ”Årets Golfklubb” av Svenska Golfjournalisternas förening. På anläggningen finns en korthålsbana med ‘pay and play’. Det finns även en restaurang med konferensmöjligheter, en golfshop samt träningsmöjligheter som drivingrange.

Chalmers Golfklubb erbjuder en golfanläggning med välskött bana i vacker natur, bra träningsmöjligheter med fria driving range-bollar till alla medlemmar, trevliga lokaler att träffas i och umgås i samt en förstklassig restaurang. Att golfa innebär inte enbart spel på golfbanan utan även ett förträffligt sätt att umgås med trevliga människor. Vårt klubbhus är en naturlig samlingsplats efter rundan eller närhelst man vill träffas över en bit mat eller en kopp kaffe. Chalmers Golfklubb står för sammanhållning, god kamratskap och entusiasm.

Lerjedalens Golfklubb erbjuder valmöjligheter, tre banor som tar olika mycket av din tid, men ger ändå en fullständig golfupplevelse! Spela på den utmanande 18-håls hedbana i ett naturskönt område i Gunnilse ca 15 min bilresa från Göteborg. Bankaraktär Öppet landskap med utmanande raviner och vattendrag. Vi har även en 9-hålsbana samt en korthålsbana.Passa gärna på att avnjuta en god lunch serverad av våra krögare eller gör ett besök i shopen.

Göteborg och Västsverige utgör den bantätaste regionen i Sverige. Golfare från övriga Norden och Europa har upptäckt att Golfströmmen inte bara handlar om vatten och varma strömmar, utan lika mycket om en gigantiskt möjlighet för spelare på alla nivåer att få utöva sin sport.

Eftersom magen måste ha ny näringen både före, mellan och efter golfrundan har Göteborg och Västsverige sett till att maten är av absolut toppklass. Golf och gourmet är en riktigt skön kombination för dig som gillar aktivitet och njutning i lagom kombination.

Stjärnkrogen Sjömagasinet drivs av kocklegenden Leif Mannerström och specialiserar sig på sik och skaldjur. Med sin veranda och magnifika utsiktsläge är krogen en mötesplats för alla årstider. Fond på Götaplatsen är även den sjärnströdd och detsamma gäller för Basement och Plus. Thörnströms Kök och Linnéa ’är andra kulinarisak glädjekällor i Göteborg. Krogarna med kvalitetsmärket ”Västsvensk Mersmak” har som gemensam nämnare att de alltid strävar efter att använda åkalproducerade råvaror tillgaade med kvalitet in i minsta detlaj.

Forsbacka Golfklubb ligger i Åmål i norra Dalsland och var 2003 rankad som en av Sveriges 30 bästa anläggningar enligt Svensk Golf. Banan är en naturskön park- och skogsbana läckert belägen vid och runt Forsbackasjön ca 7 km väster om Åmål efter riksväg 164 mot Bengtsfors. På anläggningen Forsbacka Gård, som ägs av klubben, finns många mycket sevärda byggnader som är byggnadsminnesförklarade. Klubben äger och driver också Golfhotellet Jägmästarflygeln (byggt 1747!) med 13 högklassiga hotellrum samt har även enklare rum för övernattning i annexet. Konferens

Konferens möjligheter finns på bara 20 meter från 18:e green ligger Hotell Jägmästarflygeln med 13 rum och plats för 20-23 personer. Naturskön 18 håls-bana belägen vid Dagsholm, strax söder om Färgelanda. Här finns restaurang med fullständiga rättigheter, shop, driving range, putting green, korthålsbana m.m.

Tidsbokning: (under högsäsong) Tel: 0528 – 203 87 och på nätet. Det finns också en övningsbana med 8 st. korthål som är avgiftsfri. Hit är alla välkomna, medlem som icke medlem. Grönt kort är inte heller nödvändigt. Bollränna gäller under lågsäsong. I anslutning finns Dagsholms kursgård och vandrarhem som erbjuder förmånliga paket med boende, greenfee och mat. Golfklubben ordnar regelbundet tävlingar för alla åldrar. Ring golfklubben 0528/203 85 för mer information.

Torreby är Bohusläns äldsta golfbana och vackert belägen vid Färlevsfjorden, den innersta delen av Gullmarsfjorden. Banan är känd för att vara en av Europas bästa parkbanor och är uppförd på ägorna till Torreby Slott. Torreby Golfklubb har golfpaket med övernattning och greenfee. Läs mer på Torreby GK:s hemsida! Torreby slott byggdes 1887 av Niels Sörensen, en norsk grosshandlare, som ville att hans sommarnöje skulle se ut som ett slott och ligga i en engelsk park med stora ekar. Sörensen anlitade arkitekten Adolf Emil Melander för uppdraget. Som förebild använde sig Melander av den viktorianska tidens Country House i England. Slottet blev kvar i släkten Sörensens ägo fram till 1948. 1960 köptes egendomen av Stig Widell, en av initiativtagarna till Torreby Golfklubb. Sedan mitten av 1980-talet äger klubben slottet, golfbanan och den omgivande marken.

Lidingö Golfklubb (LGK) bildades redan den 1 november 1924 med avsikt att anlägga en bana vid Sticklinge gård. Ritningar till en bana där hade gjorts av den engelske banarkitekten H G. Mac Donald på uppdrag av markägaren AB Lidingöstaden,‑ ett av Svenska Handelsbanken genom Lidingö Tomtaktiebolag ägt bolag med uppgift att utveckla Lidingö som en villastad. Stockholms Golfklubb (SGK) hade stiftats 1904 som nr 2 i landet med en 7-hålsbana på Storängsbotten och sedan 1912 flyttat till en 9-hålsbana på ett hörn av Järvafältet vid Råsunda. Den såg sig nu samtidigt om efter ny mark för en bättre bana. Ett samgående med LGK blev därför aktuellt för SGK. Medlemmarna i den nybildade LGK ett femtiotal invaldes i SGK och därmed upphörde den första LGK, Stockholms Golfklubb skrev därefter kontrakt med AB Lidingöstaden om att anlägga en ny bana på Sticklinge att förhyras av SGK.

 

Välj rätt putter

Är det dags att byta putter, eller ska du rent utav köpa din första? Nästan hälften av dina slag sker på green, därför är det viktigt att välja rätt. Puttern är också den klubban i bagen som är mest personlig och det finns inte lika många tumregler när det gäller att välja en som för övriga klubbor. Känn, testa och känn igen är det som gäller. Dock finns det några saker du ska tänka på. Många gör felet att använda sig av en allt för lång putter och utgår från normen på 35 tum. Detta kan leda till att greppet varieras från slag till slag och därmed tappar du i precision.

Din putter ska låta dig kunna ha dina armar hängandes i en avslappnad position, undvik att böja armarna för att kompensera mot ett för långt skaft. Materialet är en smaksak. Olika spelare föredrar olika tyngder på klubbhuvudet och det gäller även här att testa sig fram. Genom att använda sig av ett mjukare material vid träffytan, så kallade inserts, kan man även få större kontroll och känsla vid slaget. Greppet är också något som är individuellt, men tjockare grepp kan ge dig stabilare slag, samtidigt som det kan bedöva lite av känslan för klubbskaftet. Lägg ned lite extra pengar på din putter, det kommer att löna sig i slutändan.