Skottland

Skottland

Skottland är golfsportens hemland. Enligt skottarna så kom golfen till på följande sätt. Ute på ängarna gick herdarna omkring och vakade över sina får. Eftersom vallhundar gjorde i stort sätt hela jobbet så innebar det att de själva gick och hade ganska långtråkigt. Då var det en herde som hittde på att skjuta ”stenskott” med herdestaven. Böjen på käppen var lämplig i formen som slagklubba. Man hade då tävlingar sins emellan som att slå stenen ned i kaninhålet 80 meter längre fram på minst antal slag. Urgolfen var uppfunnen. Den äldsta golfklubben i skottland, The Royal and Ancient Golf Club of Saint Andrews, grundades redan 1754.

Här finns nu över 550 banor spridda över landet med de dramatiska landskapen. Resan till skottland är ganska smidig. Det finns billiga resor med lågprisflygbolagen som avgår dagligen.

Prestwick-området

4 mil från Glasgow Prestwick flygplats ligger Westin Turnberry Resort. Många anser detta är världens absolut bästa golfresort. Här har man mästerskapsbanan Turnberry Ailsa utanför dörren. På den banan kommer The Open Championship att spelas 2009. Klubben har även en andra bana, the Kintyre, som använts som kvalbana till The Open. Båda banorna är av toppklass. Resorten i övrigt har ett boende passande för kungligheter och andra aktiviteter finns att tillgå i mängder. Här lär du inte bli uttråkad.

I området ligger även Royal Troon. Här finns två välkända 18-hålsbanor som stått värd för många stora championships, senast British Open 2004. Portland Course och den legendariska Old Course. Den är en linkbana som sägs vara den svåraste i världen. Om man ska spela här så gäller det att vara ute i god tid och gärna ringa och boka tid innan eftersom det är många som vill spela här. Här lever de uråldriga golftraditionerna kvar vilket tyvärr innebär att kvinnor ej är tillåtna i klubbhuset. De är dock välkomna att spela på banorna sedan 2002.

Glasgow Gailes har en utmärkt linksbana som grundades som vinterbana redan år 1882. Det är en bana med bra variation och hål som kräver en hel del precision från tee till green. Det är den nionde äldsta golfklubben i världen, grundad redan 1787. Här krävs en mycket proper klädsel både på banan och i klubbhuset.

Saint Andrews-området

The Old Course är en av världens mest myomspunna banor. Här började man spela golf för över 600 år sedan och än idag ställs även den bästa golfarens färdigheter på sin spets. The Old Course är inte designad av människan utan har formats på helt naturlig väg av vindarna och tiden. Några av de mycket speciella dragen är att den har 112 bunkrar och de enorma dubbelgreenerna som kan ge upp till nästan 100 meters puttar. Här finns också världens mest kända hål The Road Hole. Det är hål nr 17 och det anses som ett av världens svåraste golfhål. Hålet är ett 421 meter långt par 4 med smal, upphöjd green och på dess vänstra sida ligger Road Bunker som greenen lutar mot.

Golfklubben St Andrews Bay Devlin är namngiven efter australiensaren Bruce Devlin, som har med sin gedigna erfarenhet och kunskap om golf designat den här banan. Det är en storslagen mästerskapsbana med breda och välklippta fairways. Här finns anlagda vattenhinderna och de djupa bunkrarna. Det är en härlig golfupplevelse att se nordsjöns vågor slå in på den klippiga kusten nedanför med St Andrews som läcker bakgrund. Det är en dyr greenfee men är man där för att golfa så är det värt det. Banan påstås också vara på väg att rankas som en av topp 100 bästa banorna i världen.

Crail Balcomie är världens sjunde äldsta golfklubb och grundad 1786. Ursprungligen spelade man på en smal landremsa på den obrukbara jorden brevid havet. 1870 fanns här 18 hål designade av Old Tom Morris Balcomie. Banan är en riktig skotsk juvel som ligger öppet på udden Fife Ness. Det är en relativt kort bana men trots det är den inte speciellt lättspelad. Vinden och havet är faktorer som påverkar spelet i allra högsta grad. 1998 tillkom ännu en 18 håls bana vid Crail, Craighead Links.

Annat att göra i Skottland

I skottland finns som sagt mängder av banor. Kombinera gärna din golfresa med exempelvis lite whisky-turism och besök något av de välkända destillerierna. Läs mer tips i den genren på http://whisky-turist.se. Där finns också tips på den del annat att göra i skottland.